Waarom wordt nu eigenlijk iemand gepest ?

Die vraag had ik als kind. Ik werd als kind soms gepest op de lagere en later ook op de middelbare school maar snapte niet waarom, er was ogenschijnlijk nooit een aanleiding en ik voelde me uiteindelijk niet altijd veilig op school, en niet veilig in mezelf. Focus legde ik op leren, sporten en werken. Diep van binnen wat is eigenlijk altijd op de vlucht.

Na een lange zoektocht gaat dit niet over gedrag, aanpassen aan de groep of vaardigheden maar over persoonlijke ontwikkeling, aanwezig zijn en je grenzen kunnen aangeven. Ik was ‘niet aanwezig’ en daardoor zichtbaar en voelbaar slachtoffer voor een dader.

 

Aanwezig zijn.

De oplossing is dus aanwezig zijn maar hoe doe je dat en waarin ben je afwezig ?

Aanwezig zijn heeft alles te maken met oplossen van onverwerkt verleden. In mijn geval ging het o.a. over afwezig vader (vroeg overleden) maar er zijn vele andere situaties voor te stellen waarin een of beide ouders emotioneel of fysiek afwezig zijn. Het systeem van herkomst voelt dan niet als een veilige thuishaven en vormt geen stabiele basis om op te leunen. Een kind is dan op zoek naar veiligheid in zichzelf maar heeft een plek nodig waar hij veiligheid kan vinden. Als hij / zij dat thuis niet kan vinden gaat een kind gaat vervolgens veiligheid zoeken in een ander systeem, buiten zichzelf, om op te leunen. Je vind daar een gevoel van schijnveiligheid maar het helpt je (over)leven.

Veiligheid 

Veiligheid heeft uiteindelijk alles te maken met veiligheid in je eigen systeem van herkomst te vinden en te kunnen leunen in de armen van je (voor)ouders, ook al zijn je (voor)ouders inmiddels overleden. Maar als daar geen veiligheid was, hoe kun je dat dan leren ?

Toelaten van emoties

Veiligheid begint met het leren voelen van emoties. Als je niet je emoties voelt sluit je je af en ben je innerlijk eigenlijk altijd op de vlucht. Toelaten van emoties is kwetsbaar duren zijn en in het moment gevoel toelasten. Als je leert voelen zul je eerst onverwerkte emoties uit een verleden tegenkomen, hierna is ruimte om gepaste emoties in het heden te kunnen voelen, Dat is het gevoel van innerlijk geluk maar ook van verdriet als dat zich aandient.

Opstellen

Om te leren voelen maak ik gebruik van familie opstellingen of regressie om zichtbaar te maken wat er  van binnen speelt, het is kwetsbare maar ook helende methode. In een opstelling zie je letterlijk wat er van binnen speelt. Het is het proces van bewustwording, erkenning en voelen wat er in het verleden heeft gespeeld wat de helende beweging is. Vaak met een traan kun je het laten gaan, je eigen systeem weet wat het aan kan, telkens weer opnieuw.

Ouders

Wat kun je nu doen als ouder als je kind wordt gepest ? Natuurlijk er voor je kind zijn en hem of haar veilige thuishaven bieden. Maar wat als jij je niet veilig voelt ? Een kind voelt zich dan ook onveilige gevoel en gaat veiligheid buit zichzelf zoeken waardoor de cirkel weer rond is. Wanneer je als ouder zelf aan werk gaat en (steeds) meer veiligheid in jezelf vindt kunnen je kinderen op je gaan leunen en het leven omarmen.

Voelen

Wil je ook leren voelen wat er van binnen speelt en veiligheid  en rust ervaren? Kom naar een van de familie opstelling, boek een individuele sessie of doe mee met een creatieve vorm waarbij ik jou kan laten ervaren hoe het veld jou kan helpen rust te vinden. Doe het voor jezelf maar ook voor je kind.